Bugun...



GASTRONOMİ UZMANI BOĞAÇ YÜZGÜL: BAHARATLAR HEM SAĞLIK HEM LEZZET

Gastronomi Uzmanı Gurme Boğaç Yüzgül, baharatlardaik gizil sırlarla ilgili bir makale kaleme aldı…

facebook-paylas
Tarih: 20-01-2021 16:03

GASTRONOMİ UZMANI BOĞAÇ YÜZGÜL: BAHARATLAR HEM SAĞLIK HEM LEZZET

Türk ve Dünya Mutfağı üzerine yaptığı çok sayıda gönüllü çalışma ile başta gastronomi sektörü olmaküzere birçok kesim tarafından büyük  takdir toplayan ve aynı zamanda Dünya Şarap Lezzetçileri Birliği Üyesi konumunda da bulunan Uluslararası Mutfak Sanatçıları ve Gurmeler Birliği Türkiye Masası Yönetim Kurulu Onursal Üyesi, Dünya Yöresel Lezzetleri Tanıtma Platformu Başkanvekili, TURİZMAGAZİNİST Araştırmacılar ve Yazarlar Platformu Mütevelli Heyet Üyesi ve Türkiye Görsel Sanatlar ve Edebi Eserler Eleştirmenleri Konsorsiyumu Genel Sekreteri  Gastronomi Uzmanı Gurme Boğaç Yüzgül, baharatlardaik gizil sırlarla ilgili bir makale kaleme aldı…

Ödül Avcısı Boğaç Yüzgül Bir Ödül daha kazandı | İstanbul Sanat Magazin

 

KITCHENTÜRK DERGİSİ’ned yer alan makale şu şekilde:

 

 

‘Çarşıya ya da pazara çıktığınızda; ya da ne bileyim işe giderken, eve dönerken bir aktarın ya da daha doğru bir deyimel bir baharatçının önünden geçerse; o sizi büyüleyen kokuyu hemen alırsınız. Eşsiz aromalarıyla, yemeklere lezzet katan baharatların sağlık için de yadsınamayacak ölçüde büyük faydası var. Özellikle kronik hastalıkları olanların baharatları daha dikkatli kullanması gerektiğini gözden kaçırmamak lazım. Bir kere doğadaki kırmızı renk, her zaman vücuda fayda sağlayan bir renk. Domateste, biberde, pancarda, nar gibi doğal kırmızılar; hakikaten yarar deposu. O zaman pul biberle başlayalım söze…  Pul biber bağışıklık sistemi ve metabolizmayı güçlendirir. Antienflamatuvar ve gaz giderici olarak kullanılan pul biber içindeki bileşikler sayesinde birlikte yenilen diğer besinlerin vitamin ve mineraller emilimini de arttırır. Yüksek miktarda C vitamini içerdiğinden doğal antibiyotik olarak tanınan pul biberin vücut için mucizevi bir besin olduğunu söyleyebiliriz. Bağışıklık sistemi ve metabolizmayı güçlendiren pul biber antidepresan olarak kullanılabilir. Baharat demişken, zencefilsiz bir anlatım olur mu? Olmaz, zencefil öncelikle; regl ağrılarını dindiriyor, kanserde tümörün küçülmesine yardımcı oluyor. Antibakteriyel, antiviral, antienflamatuvar olarak kullanılan zencefil, çay olarak tüketildiğinde hamilelik dönemi bulantılarında kullanılabilecek en güvenilir çareye dönüşür. Zencefil çayı aynı zamanda uzun yolda ortaya çıkan mide bulantılarında da etkilidir. Antitümör etkisi sayesinde tedavisi zor olan kanser türlerinde doktora danışılarak tüketilen zencefil tümörün büyümesini baskılamaya yardımcı olabilir. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor!Spor yapan kadınlarda kas ağrılarını ve adet dönemindeki ağrıları azalttığına dair çalışmalar bulunan zencefil solunum yolu hastalıklarında, öksürük, grip ve soğuk algınlığına birebirdir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Fakat kan basıncı ve şeker ile ilgili ilaç kullananlar için sakıncalı olabileceği unutulmamalıdır. Yine zerdeçalı da unutmamalı. Zerde tatlısına rengini veren o eşsiz baharatı; zencefil ve havlıcan ile karıştırdığnızda; ortaya tam bir kış koruyucusu çıkar. Zerdeçalın başka ne gibi faydası var derseniz, saymakla bitmez. Osteoporoza karşı koruyor!Zencefil ailesinden olan ve Hindistan safranı olarak da bilinen zerdeçalın kullanım alanları da safranla benzerlik gösterir. Antienflamatuvar, antioksidan, antitümör özellikleri olan zerdeçal Alzheimer gibi hastalıklarda kullanılır. Kolon, prostat, pankreas, meme kanserlerinde tedaviye ek olarak kullanılabilir, ancak öncesinde hekime danışmak önemlidir. Kan basıncını düzenliyor!Artrit, pankreatit, enflamatuvar bağırsak hastalıklarında ağrıyı azaltıcıdır. Safra taşına karşı doğal bir koruyucudur. Kan basıncını düzenler, osteoporoza karşı da koruyucu özellikleri bulunur. Zerdeçalı günlük beslenmesine dahil etmek isteyenler pilav, makarna, et yemekleri, yumurta, çorba gibi yemeklere ekleyebilir. Yenmesini çok tavsiye etmemekle beraber; eğer pirinç pilavı seven varsa ve illa yiyecek olan varsa; domatesli hariç, her pilava su ile beraber, bir buçuk atlı kaşığı zerdeçal konursa; hem rengi hem lezzeti harika olur ve pirincin şeker oranını da dengeler. Zerdeçalı, sıcak su ile karıştırıp, on dakiak beklettikten sonar da şekersiz olarak ağır yudumlarla tüketebilirsiniz. Sakinleştirici ve dinlendirici bir özelliği vardır… Tabii yemeklere başka bir  tat katmak isteyene de bir de tarçın öneriyorum. Biz tarçını genelde sütlaca, keşküle ekeriz ama, özellikle tavukta harika olur. Tarçın başka ne mi yapar, bir kere belleği kuvvetlendiriyor. Kan şekerini dengelemesiyle tanınan ve bu özelliği ile diyabetik hastalara önerilen tarçın bazı diyabet ilaçları ile etkileşime girebilir. Kolesterol üstünde de dengeleyici etkisi olan tarçının antioksidan, antiseptik ve antibakteriyel özellikleri de vardır. Kanın pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olan tarçın zengin lif içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştırır. Lösemide kanser hücrelerinin çoğalma riskini düşürür. Tarçın sakızı çiğnemek veya koklamak hafızayı güçlendirir, Alzheimer gibi hastalıklarda yardımcı olarak kullanılabilir. Ancak kabuk tarçın çayı her zaman çok faytdalı olmayablir. Bu konuda ay iyi bir malzeme ya da hetkim tavsiyesini uygun görüyorum. Gelelim kimyona, aam burada biraz fazla kalalım. Ter bezleri iyi çalışmayan, dengesiz çalışan ya da problemil terleem yaşayanlar için, adeta doğal bir reçete kimyon. Tabii cinsel güç artırım için, sahtekar tlevizyon reklamlarına rağbet edeceğinize, aktardan 100 garm kimyon alın, en azınatdn et yemeklerine ekleyin ya a cacık ya da salatalarla tüketin. Düzenli kullanımda, üç gün içinde afrodizyak etkisini hissedeceksiniz. Kimyon bir de cilt dostu. Siyah nokta ve beklenmeyen iltihapsız sivilcelere karşı etkili. Kan şekerini dengeleyen kimyon, cildi besler, yeniler, düzenler, siyah nokta, sivilce, yaşlılık kırışıklıklarının tedavisine yardımcıdır. Dil sağlığını da kimyonla sağlarız demek bile yanlış olmaz. Yüksek demir içeriği sebebiyle kansızlık tedavisinde oldukça etkili olan kimyon, astımla savaşır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Peki siz hiç ısındığında mısır gibi patlayan bir başka tohum biliyor musunuz? Cevap: Keten tohumu…  Baştan anlatayım ki, bağırsak tebelliğinin yegane doğal ilacı keten tohumudur. Omega 3 yağ asitleri ve diyet lifi açısından zengin olan keten tohumu sindirim sistemini ve bağırsakların sağlıklı çalışmasını desteklemekle kalmaz, gaz önleme özelliği de bulunur. Kalp ve damar hastalıklarına karşı da koruyucu olmasının sebebi, kan şekeri ve kolesterolün dengede kalmasına yardımcı olmasındandır. Keten tohumu, meme ve prostat kanseri riskini düşürüdğü söylenen bir baharat. Çörekotunu da, zeytin ya da peynirle her ögün tüketmeniz, muhteşem ir faytda sağlayabilir. Gerçek manada lezzetli bir yemeğin sırrı, kesinilkle dengeil baharat kullanımından geçer. Evinizden baharatı eksik etmeyin…’

 




Bu haber 32 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR-SANAT Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI