Bugun...



GAZİENTEP YEMEK ŞENLİĞİ’NDE 20. BULUŞMA

Gaziantep Yemek Şenliği, renkli görüntülere sahne olurken, ’50 bin porsiyon kebap pişirilecek’ sloganı ile düzenlenen festival havasındaki şenlikte, İstanbullu kebaba da tatlıya da doydu…

facebook-paylas
Güncelleme: 25-09-2021 21:36:55 Tarih: 25-09-2021 21:30

GAZİENTEP YEMEK ŞENLİĞİ’NDE 20. BULUŞMA

 

 

İstanbul’un en büyük yemek şenliği konumunda bulunan Gaziantep Yemek Şenliği, renkli görüntülere sahne olurken, ’50 bin porsiyon kebap pişirilecek’ sloganı ile düzenlenen festival havasındaki şenlikte, İstanbullu kebaba da tatlıya da doydu…

 

Şenlik ile birlikte, kebabı, katmeri, baklavası ve fıstığıyla dünya çapında üne sahip Gaziantep mutfağı birbirinden lezzetli yemeklerini ve kültürünü İstanbulluların ayağına gelmiş oldu…

 

İstanbul Gaziantepliler Derneği tarafından bu yıl 20’si düzenlenen Gaziantep Yemek Şenliği 25 Eylül Cumartesi günü gerçekleştirildi…

 

Pandemi kuralları gereği geçen yıl düzenlenemeyen İstanbul'un en büyük ve en eski yemek şenliğine bu sene yoğun katılım görürken, vatandaşlar satışı yapılan ürünlerin pahalılığından yakındı…

 

Şenliğe gelenlere renkli bir program hazırlanmış olduğuun kaydeden İstanbul Gaziantepliler Derneği Başkanı Oya Öztan Peker, “Pandemi nedeniyle ara verdiğimiz şenliklere bu sene aylar öncesinden hazırlandık. Gaziantep kültürünü ve yemeklerini İstanbullulara tanıtmayı hedefledik. Pek çok sanatçının sahne alacağı, tiyatro gösterilerinin olacağı etkinliklerde ziyaretçiler hem yemeklerimizi tadıyor, hem de davul zurna eşliğinde eğlendi. Yemek ve baklava yeme yarışmaları ve Yemek yapma yarışmaları ile Gaziantep sofrasının lezzetlerine dikkat çekiyoruz’ yorumunu yaptı…

 

Şenlikte, çorba-yemek olarak en çok beğenilen ise; yuvalama, beyran, dövmeli alaca çorba, analı kızlı ya da bamya çorbası olarak gözlendi…

 

Yine birçok stantta; İçli köfte, kebap, firik pilavı, çiğ köfte, kuru dolma, yaprak sarması, yoğurtlu patates, hana sarma,  zahter kekiği salatası, nohut dürüm, simit kebabı, katmer, baklava, fıstıklı sarma gibi yüzlerce lezzeti alıcı buldu…

 

Bu arada Gaziantep’e has kuru menemenlik, kuru sebze harmanı, salça, pul biber, yöresel sebze ve meyveler gibi tadlar da sergilendi….

 

Şenlikte inceleme ve değerlendirmelerde bulunan Türk ve Dünya Mutfağı üzerine yaptığı çok sayıda gönüllü çalışma ile başta gastronomi sektörü olmaküzere birçok kesim tarafından büyük  takdir toplayan ve aynı zamanda Dünya Şarap Lezzetçileri Birliği Üyesi konumunda da bulunan Uluslararası Mutfak Sanatçıları ve Gurmeler Birliği Türkiye Masası Yönetim Kurulu Onursal Üyesi, Dünya Yöresel Lezzetleri Tanıtma Platformu Başkanvekili, TURİZMAGAZİNİST Araştırmacılar ve Yazarlar Platformu Mütevelli Heyet Üyesi ve Türkiye Görsel Sanatlar ve Edebi Eserler Eleştirmenleri Konsorsiyumu Genel Sekreteri  Gastronomi Uzmanı, Gurme, Yazar ve Şair Boğaç  Yüzgül, İstanbul Gaziantepliler Derneği’ni şenlikten dolayı tebrik ettiğini dile getirerek; ‘Gaziantep Mutfağı’nı dünya tanıyor. Ancak, dünyada en çok tencere yemeği bulunan yöre olma özelliğini de sahip olan Gaziantep Yemekleri’ni bu kadar bir arada az sayıda şenlik sunuyor. Birçoğu tescilli ya da coğrafi işaret sahibi olmasın arağmen, halen coğrafi işaret alamayan,  ya da alması gereken yüzlerce lezzet var. Bu şenlikte, elbette işini en iyi yapan markalar yer almış. Ancak burada dikkat edilmesi lazım gelen en hassas nokta, her Gaziantepli’nin, her Gaziantep Mutfağı olduğunu iddia edenin, her önüne gelenin Gaziantep yöresine ait yemekleri mönüsüne koyanın; gerçek lezzeti yakalayıp yakalamadığının iyi denetlenmesi konusu. Türkiye’de halen, coğrafi işaret mantığı tam manasıyla oturmadı. Misal, katmer ya da analı kızlı çorbasını mönünüze koyduysanız; bunu çok iyi gurmeler ve lezzetçilerden oluşan bir krulca onaylanacak lezzet kriterlerinde yapmalı, ya da yapıldığını kontrol etmelisniz. Aksi takdirde, bu orta ve uzun vadede bu eşsiz mutfak kültürüne zarar verebilir. Ancak tabii ki yene de böylesine derin bir lezzet dağarcığını bize sunduğu için Gazianteplileer’e teşekkür etmek de, bir gurmelik ya da gastronomi uzmanlığı mesleki  borcudur’ ifadelerini kullandı…

 

Şenlikte inceleme ve değerlendirmelerde bulunan bir başka gurme olan dünyaca ünlü Yüksek Mühendis ve İnstagramer ve Uluslararası Mutfak Sanatçıları ve Gurmeler Birliği Türkiye Masası İcra Kurulu Üyesi Nusret İlbay da, organizasyonun başarılı bir şekilde gerçekleştiğini dile getirerek, ‘Görev icabı dünyanın birçok yerinde, değişik lezzetler tatma şansı yakaladık. Ama tabii ki Türk Mutfağı, tabii ki Gaziantep Mutfağı bir başka. Ancak burada mühim olan, bu nadide lezzetlere, her ekonomik seviyedeki insanımızın ulaşıp ulaamadığıdır. Lezzetlerin muhteşemliği nasıl tartışılmazsa, bu lezzetlere ait fiyatların yüksekliği de o kadar su götürmez bir gerçek. Bu nedenle ham madde üreticisinden lezzet yaratıcısına kadar tüm kesimlerin daha vicdanlı, daha makül bir fiyatlandırma yapması da şarttır. Yoksa eski bir valinin sözü olan; ‘Gidemediğin yer senin değildir’ sözünü; ‘Tadamadığın lezzet senin kültrüne ait değildir’ olarak uyarlanabilir. Gönlüm, Gaziantep Mutfağı’na ait bu harika tadlara, 80 milyonun ulaşabilmesinden yanadır. Yine bir başka gerçek ise, bu tip organizasyonların; Gaziantep kültürünün sadece kebaptan ibaret olmadığını ortaya koymuş olmasıdır’ açıklamasını yaptı…

 

BALKAN EKONOMİ HABER AJANSI

 

 




Kaynak: BALKAN EKONOMİ HABER AJANSI

Editör: BALKAN EKONOMİ HABER AJANSI

Bu haber 45 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER TURİZM Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI