Bugun...



GURME BOĞAÇ YÜZGÜL: SOFRANIZI SANAT ESERİNİZE DÖNÜŞTÜRÜN

Gastronomi Uzmanı, Gurme, Yazar ve Şair Boğaç Yüzgül; ‘Gönüllü Yazar’ kategorisinde bulunduğu MUTFAK&SANAT DERGİSİ için, ‘Sofra Sanatı’ konulu bir makale yazdı…

facebook-paylas
Tarih: 18-03-2021 09:55

GURME BOĞAÇ YÜZGÜL: SOFRANIZI SANAT ESERİNİZE DÖNÜŞTÜRÜN

Türk ve Dünya Mutfağı üzerine yaptığı çok sayıda gönüllü çalışma ile başta gastronomi sektörü olmaküzere birçok kesim tarafından büyük  takdir toplayan ve aynı zamanda Dünya Şarap Lezzetçileri Birliği Üyesi konumunda da bulunan Uluslararası Mutfak Sanatçıları ve Gurmeler Birliği Türkiye Masası Yönetim Kurulu Onursal Üyesi, Dünya Yöresel Lezzetleri Tanıtma Platformu Başkanvekili, TURİZMAGAZİNİST Araştırmacılar ve Yazarlar Platformu Mütevelli Heyet Üyesi ve Türkiye Görsel Sanatlar ve Edebi Eserler Eleştirmenleri Konsorsiyumu Genel Sekreteri  Gastronomi Uzmanı, Gurme, Yazar ve Şair Boğaç Yüzgül; ‘Gönüllü Yazar’ kategorisinde bulunduğu MUTFAK&SANAT DERGİSİ için, ‘Sofra Sanatı’ konulu bir makale yazdı…

 

‘Tabaklara Sanatsal Dokunuşlar’ atdlı makalesinde, hemen herkesin sofrasını sanat eserine dönüşütrebileceğini aktaran Gurme Boğaç Yüzgül, bunun basit bir tost ekmeği üzerine konulacak iki siyah zeytin ile bile yapılabileceğinin altını çizdi.

 

Türk Mutfağı’nın, tabak süsleem konusunad çok çarpıcı ipuçları verdiğin de hatırlatan Türk ve Dünya Mutfağı üzerine yaptığı çok sayıda gönüllü çalışma ile başta gastronomi sektörü olmaküzere birçok kesim tarafından büyük  takdir toplayan ve aynı zamanda Dünya Şarap Lezzetçileri Birliği Üyesi konumunda da bulunan Uluslararası Mutfak Sanatçıları ve Gurmeler Birliği Türkiye Masası Yönetim Kurulu Onursal Üyesi, Dünya Yöresel Lezzetleri Tanıtma Platformu Başkanvekili, TURİZMAGAZİNİST Araştırmacılar ve Yazarlar Platformu Mütevelli Heyet Üyesi ve Türkiye Görsel Sanatlar ve Edebi Eserler Eleştirmenleri Konsorsiyumu Genel Sekreteri  Gastronomi Uzmanı, Gurme, Yazar ve Şair Boğaç Yüzgül; söz konusu makalesined şu ifadelere yer verdi:

 

 

‘Yapacağınız aslında çok basit. İlla şamdranlı bir sofra, özel davetliler ya da çok pahalı yemeklere gerek yok. Yemek yerken en özel misafiri kendiniz olarak hissederseniz; muhteşem bir sofrada çok daha iştahlı, çok daha besleyici ve çok daha lezkziz bir yemek yeimş olursunuz. Basit bir dokunuş bile yeterli aslında. Mühim olan tabakta yer alan her şeyin görsellik ve lezzet açısından birbiriyle uyumlu olması. Ya da en uyumsuz tatları bile uyumlu hale getirmek; elinizde. Sanat en temelde; bir duygunun, tasarımın, güzelliğin dışavurumunda/ anlatımında kullanılan yöntemlerin tümü olarak tanımlanmaktadır. Bir dilim kızarmış ekmeğin üzerine konduracağımız iki adet çekirdeği çıkartılmış siyah zeytin bile, iki-üç vişne reçeli tanesi bile, bu sanatsal görselliği sağlayacaktır. Sanat, yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesidir. Söz konusu ekmeği, çaprazlama  kesip bir de prizmatik bir görsellik yaratırsanız; bir dilim ekmekle tabakta tablo elde etmiş olmaz mısınız? Size bir sır, illa benim gibi profesyonel bir gurme ya da gastronomi uzmanı olmak zorunda değilsiniz. Eğer bozdalıbınızda zeytin varsa; en basitinden her şeyi onunla süsleyebilirsiniz. Sofra sunumu için adeta bir sanat eseri yaratıyormuşçasına emek vermek son yıllarda yükselen trendlerden biri. Bunda ekranlarda, ağzını şapırdata şapırdata, okus iki dişini göstererek yemek tadımı yaptığını öne süren gurmelerin işgal ettiği yemek programlarının etkisi büyük. Ama bugün asıl konumuz, iğrenç yemek yemesine rağmen yemek yarışmalarında jüir yapılan iğrenç gurmeler değil; yemek sanatı. Unutmayın iyi bir yemek, öncelikle kokusu ve görünüşü ile insanı etkiler ve bu dokunuşun sanatkakrı da siz olmalısınız. Her şey, heves etmenize bağlı. Hatta yemeğe sevgi ansıtma olayı da bu sırda saklı aslında. Mutluluk yaptığnız bir menemen bile, mutsuz mutsuz yaptığınız bir biftek sarmaya bedeldir. Öncelikle tabakta sunduğunuz her şey yenilebilir olmalı. Öyle kolaya kaçıp estetik dursun diye tabağınızı inorganik şeylerle süslemek süslemek değildir. Misal, limon ya ad domatesten gül, salatalıktan köpekbalığı; havuçtan papatya, maruldan ağaç yapabilirsiniz. Yumurtadan kayık; hatta mantar. Biraz içiniztde ‘Mutfak Heykeltraşı’ olun yeter. En kötü ihtimalle tabağı görselleştirmek için yenilebilir çiçek ya da renkli soslar kullanılabilir. Mayonez, hardal ve acaı ketçap; hele hele ambalajları ile muhteşem bir süsleme şansı sunuyor size. Hayal gücünün sınırı yok. Yine  tabağınızı konuklarınıza çıkarmadan ya da önünüze b izat kendi önünüze koymatdan önce deneme tabakları hazırlamakta yarar görüyorum. Tıpkı tablo çizer gibi, yemek tbağında da süsleme malzemelerinin bir sırası var. En basit malzeme bile en zengin hale sizin tarafınızdan getirilecektir. Basit olan daha fazla emek ister ama sadelik her zaman puan kazandıran bir unsurdur. En başta verdiğimiz kızarmış tost ekmeği gibi. Sunumunuz ne kadar özenli ama sadeyse o kadar etkili olur. Ama tavsiyem; yemeğe göre bazen renkli, çoğu zaman ise beyaz tabak kullanmanız. Hatta süslü sofra için kare  yada dikdörtgen bir tabak edinin. Kırk yılda bir de sofranızı öyle donatın. Sunumda tek malzemeyi öne çıkarın. Karmaşık bir tabak göz yorar, iştah kapatır;  mutfakta savaş çıkmış hatta öylesine yerleştirilmiş izlenimi yaratabilir. Sadeliği yakalamak için sunacağınız yemeğin tabaktaki dağılımı da önemli. Bunun için simetrik ya da asimetrik bir dağılım yapabilirsiniz. Ters orantı da olur, düz orantı da. Simetrik dizilim estetik bir algı yaratır. Asimetrik dizilim ise çarpıcıdır, akılda kalır. Yain biri özen, biri nizam. Yemek sunumunda dikkat edilmesi gereken bir başka konu doğru porsiyonu bulabilmek. Porsiyon ne fazla, ne de az olmalı. Hatta porsiyonu protein, karbonhidrat ve sebzeleri dengeleyerek oluşturursanız tadından yenmez. Yemek sunumunda sebzeleri ve ana yemeği çok küçük parçalar halinde sunmak da sade ama özenli bir hava yaratmanıza yardımcı olacaktır. Bunun için ise julien ya da parisien kesim tercihi size kalmış.  Eğer tercihiniz kenarları desenli tabaklardan yanaysa tabağın içindekilerle renk uyumunu yakalamanız gerekir. Sofranızda cam yemek takımları kullanıp, kaselere su doldurup içine taze çiçekler yerleştirmek de masayı renklendirmek için başka bir alternatif olabilir. Sofranıza farklılık katmak istiyorsanız klasik yuvarlak porselen tabaklar dışında kare, oval ya da üçgen formlarda tabaklar kullanabilirsiniz. Günümüzün trendlerinden olan asimetrik tabaklar da sunumlarda farklı bir görünüm yaratma şansı sunar. Tabii ekmek de mutlaka ekmek sepeti ya da benzer bir tabakta koyulmalı masaya. Tabaklarınızı hazırlarken sürprizlere yer verirseniz konuklarınıza kolay unutamayacakları bir yemek deneyimi yaşatabilirsiniz. Bunun için, tatlının içine gizlenmiş çikolata ya da püre, likit ve kıtır dokuların bir arada bulunması gibi ağızda çok daha hoş bir duygu yaratan sürprizlerden yararlanabilirsiniz. Hatta ben size zamanla matruşka tabaklar önerebilirim. Misal içine sosis sote sarılmış bir krep; içine minik mısır sarlı bir dilim jambon. Belirli bir tema etrafında hazırlanan tabaklar hem uyumu yakalama anlamında size yardımcı olacak hem de akılda kalacaktır. Örneğin deniz temalı bir tabakta deniz ürünlerini kullanarak lezzet ve görsel olarak uyumu kolaylıkla elde edebilirsiniz. Tabii bir de salata tabağı mevzuu. Asla ortak tabak kullanmayın, salata bile olsa. Et, tavuk. Kelle elle yense de, salata ila ayrı tabakla yenir…’

 

MUTFAK&SANAT DERGİSİ

 




Bu haber 29 defa okunmuştur.


FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İSTANBUL Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI