Bugun...



GURME BOĞAÇ YÜZGÜL: SUSAMSA KONU SUSAMAM

Gastronomi Uzmanı, Gurme, Yazar ve Şair Boğaç Yüzgül; ‘Gönüllü Yazar’ kategorisinde bulunduğu MUTFAK&SANAT DERGİSİ için, susamı konu edinen ‘SUSAMSA KONU SUSAMAM’ başlıklı bir makale yazdı…

facebook-paylas
Tarih: 23-03-2021 19:04

GURME BOĞAÇ YÜZGÜL: SUSAMSA KONU SUSAMAM

 

Türk ve Dünya Mutfağı üzerine yaptığı çok sayıda gönüllü çalışma ile başta gastronomi sektörü olmaküzere birçok kesim tarafından büyük  takdir toplayan ve aynı zamanda Dünya Şarap Lezzetçileri Birliği Üyesi konumunda da bulunan Uluslararası Mutfak Sanatçıları ve Gurmeler Birliği Türkiye Masası Yönetim Kurulu Onursal Üyesi, Dünya Yöresel Lezzetleri Tanıtma Platformu Başkanvekili, TURİZMAGAZİNİST Araştırmacılar ve Yazarlar Platformu Mütevelli Heyet Üyesi ve Türkiye Görsel Sanatlar ve Edebi Eserler Eleştirmenleri Konsorsiyumu Genel Sekreteri  Gastronomi Uzmanı, Gurme, Yazar ve Şair Boğaç Yüzgül; ‘Gönüllü Yazar’ kategorisinde bulunduğu MUTFAK&SANAT DERGİSİ için,  susamı konu edinen ‘SUSAMSA KONU SUSAMAM’ başlıklı bir makale yazdı…

 

Susamın faydalarını da ayrıntılı olarak dile getiren Gastronomi Uzmanı, Gurme, Yazar ve Şair Boğaç Yüzgül; susamın her öğünde tüketilebileceğinin altını çizdi…

 

Hemen her yiyeceğin simidinin yapılabileceğini de hatırlatan Türk ve Dünya Mutfağı üzerine yaptığı çok sayıda gönüllü çalışma ile başta gastronomi sektörü olmaküzere birçok kesim tarafından büyük  takdir toplayan ve aynı zamanda Dünya Şarap Lezzetçileri Birliği Üyesi konumunda da bulunan Uluslararası Mutfak Sanatçıları ve Gurmeler Birliği Türkiye Masası Yönetim Kurulu Onursal Üyesi, Dünya Yöresel Lezzetleri Tanıtma Platformu Başkanvekili, TURİZMAGAZİNİST Araştırmacılar ve Yazarlar Platformu Mütevelli Heyet Üyesi ve Türkiye Görsel Sanatlar ve Edebi Eserler Eleştirmenleri Konsorsiyumu Genel Sekreteri  Gastronomi Uzmanı, Gurme, Yazar ve Şair Boğaç Yüzgül; söz konusu makalesinde şu satırlara yer verdi:

 

‘Dünyada, 78 lisanda; ilk beş harfi aynı olan tek gıda maddesi nedir?

 

Susam…

 

Beşikten mezara katdar hemen her gün hayatımıza şu ya da bu biçimde dokunan bir gıdadır susam…

 

peki lezzetini ya da kullanım alanının genişliğini yeterince biliyor muyuz?

 

Sizce susam sadece ekmeğin, poğaçanın, simidin üstünde mi olur?

 

Kuşkusuz bu sorunun yanıtı: Hayır…

 

Susam, aslında öyle bir lezzettir ki; günün her öğünü, hemen her yiyecekle tüketmeniz mümkün…

 

Misal kahvaltıda; yağda yumurtanıza bol susam ekin; hem bambaşka bir lezzet katacak hem daha doyurucu bir tat elde edeceksiniz…

 

Biraz da görsel bir yemek elde etmek istiyorsanız; yiyeceğiniz p eyniri susamla ezin ve ya misketler ya da ezme tarzı bir tat elde edin. Hele bir de reçellerinizi pişirirken bol susamla yapmışsanız; o reçele ilginç bir renk ve tat katar. Tabii bal-kaymak kardeşler de susamla pek bir güzel oluyor; imkanınız var ise mutlaka deniyn; pişman olmazsnız…

 

Gelelim çorbalara; çoklu sebze ağırlıklı çorbalar hariç; tek sebzeli ya da bunun dışındaki her çorbaya gidiyor susam. Sumak gibi, tuz gibi, karabiber gibi ekleyin ama pişirirken değil; sonradan…

 

Çoklu sebzelere katılmamasını önermemin sebebi ise; tam manasıyla bir tat armoniis yaratamayacağı ve kaş yaparken göz çıkarma olabileceği…

 

Daha önce bazı makalelerimde; her şeyin simidinin olabileceğiin ve tavuk ya da balık ile tabii ki hindi ile de simit yapılabileceğini anlatmıştım…

 

Evet, sebze çorbalarında en azından karma sebzelilerde önermemiştim ama sebze kızartmalarında; susama bulanmış sebzeler; çok ilginç bir değişim yaratacak sofranızda…

 

Patlıcan, kabak, enginar, yer elması, lahana hatta pırasa kızartmasını; susama bulayarak üretin. Hele susamlı lahana simidini çok seveceksiniz ve tabii pırasa. Unutmayın, lahanayı haşlayıp soğutarak, pırasayı ise iri kesip çiğ kızartdın…

 

Yaz olsun, kış olsun; her türlü mevsim salatasında susam muhteşem bir arnomi yaratır ama tek turp salatasına ve tek havuç salatasına önermem…

 

peki her öğüne önerdiğim susamın ne gibi yararları var:

 

bir kere kalp dostu, yağlı olmasına rağmen kollestrol dostu…

 

Susamı dikkate almak lazım. Bir antioksidan kaynağı olarak bilinen susam içindeki demir ve vitaminlerle kansızlığa çok iyi gelir.. İçinde barındırdığı E vitamini ile kalbe iyi gelir ve yağında yüksek derecede bulunan lesitin ile beyin ve sinir hücrelerine fayda saplar. Bağışıklık sistemine güç verir ve bağırsak kanserine yakalanma riskini minimize eder. Susam yağı eklem ağrılarını azaltır ve romatizma ağrılarına çok iyi gelir. Zaten mentüolsüz birçok ağrı kesicide etken madde olarak susam yağı vardır. Susam yağı eklem ağrılarını azaltır ve romatizma ağrılarına çok iyi gelir. Tabii güzellik meraklılarına da iyi bir haberim var: Zira susam cildin yaşlanmasını engellerken tırnak sağlığı için de epey faydalıdır. Ayrıca yağı ile saçlara canlılaştırır ve parlaklaştırır. Son olarak ikili bir özelliği daha var; hem iştah açar; hem tok tutar. Mucize yani…

 

Siz siz olun, susamı mutfağnıztdan ve tabii ki midenizden eksik etmeyin. Mümkünse de sarı susam olsun…

 

Afiyet olsun…’

 

GASTRONOMİNİN SESİ DERGİSİ

 




Bu haber 28 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI